Dostupni linkovi

Ki Mun: Okončati izraelsku okupaciju Palestine


Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je danas na okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija, upozorivši da nelegalna izgradnja jevrejskih naselja deluje protivno dvodržavnom rešenju sukoba dva naroda.

"Izraelska okupacija arapskih i palestinskih teritorija mora da se okonča. Takodje i nasilje protiv civila", rekao je Ban u obraćanju na konferenciji u Bejrutu o demokratiji u arapskom svetu.

On je označio naselja "nova i stara" nelegalnim, kako je rekao, i protivnim nastajanju održive palestinske države.

"Dvodržavno rešenje je odavno zakasnilo. Status kvo samo nudi garanciju za budući konflikt", rekao je generalni sekretar UN koji je u petak doputovao u Bejrut da prisustvuje konferenciji "Reforma i tranzicije ka demokratiji" koju organizuje Ekonomska i socijalna komisija za Zapadnu Aziju (ESKWA).

Na skupu govore i bivši šef Arapske lige Amr Musa, koji je jedan od mogućih kandidata za novog egipatskog predsednika, kao i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je na Banovu izjavu da su razgovori palestinskih i izraelskih pregovorača, koji su u toku, najbolji način da se odgovori na brige koje je istakao šef UN.
XS
SM
MD
LG