Dostupni linkovi

Srbija: Evropska komisija zabrinuta stanjem u Visokom savetu sudstva


Misija EU u Srbiji zabrinuta je stanjem u Visokom savetu sudstva (VSS) posle mišljenja zaštitnika prava građana Saše Jankovića da je rad tog saveta u nepotpunom sastavu nelegitiman, izjavio je šef te misije Vensan Dežer.

"EU će veoma pažljivo razmotriti mišljenje ombudsmana. U prvoj reakciji možemo da potvrdimo da delimo njegovu zabrinutost u nekoliko stvari, posebno kada je u pitanju nedostatak kvoruma u Visokom savetu sudstva", kazao je Dežer za "Blic".

On je kazao i da su predstavnici EU u Srbiji "već nekoliko puta poslednjih meseci pokrenuli to pitanje ponovo u pismu srpskim zvaničnicima 14. decembra 2011. i urgirali na njih da osiguraju što veću transparentnost u radu Saveta".

Šef misije EU je podsetio da je Evropska komisija u godišnjem izveštaju o napretku 2010. godine ukazala na nedostatke u procesu reizbora nosilaca pravosudnih funkcija.

"U reakciji na to srpske vlasti su pokrenule reviziju otpuštenih tužilaca i sudija. Komisija vrlo pažljivo prati tu reviziju. Kad god uočimo mane, upozoravamo srpske vlasti i ohrabrujemo ih da preduzmu mere da to poprave", kazao je Dežer.

Zaštitnik prava građana (ombudsman) Saša Janković izjavio je nedavno da je rad VSS u sadašnjem nepotpunom sastavu nelegitiman i da bi zbog toga ovaj najviši organ pravosudne uprave, koji po Ustavu i zakonu garantuje i obezbeđuje nezavisnost sudova i sudija, trebalo da prekine sa donošenjem odluka.
XS
SM
MD
LG