Dostupni linkovi

Ban Ki Mun: Sirijski predsednik da prestane da ubija svoje sugrađane


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je sirijskog predsednika Bašara al Asada da "prestane da ubija" svoje sugrađane.

"Ponavljam danas sirijskom predsedniku Asadu, prekinite sa nasiljem, prestanite da ubijate svoje sugrađane, represija vodi u ćorsokak", rekao je Ban Ki Mun na otvaranju konferencije o demokratskoj tranziciji u arapskom svetu koja se održava u Bejrutu.

Ban je citirao čuvenog arapskog filozofa iz 14. veka Ibna Halduna rekavši da onaj ko koristi moć, silu ili prinudu to radi na svoju štetu i da će ga jednog dana njegov narod napustiti.

Ban Ki Mun koji je u trodnevnoj poseti Libanu sinoć je izjavio da je kriza u Siriji, gde je u nasilnom suzbijanju antivladinih demonstracija prema procenama Ujedinjenih nacija poginulo više od 5000 ljudi, krenula u opasnom smeru.

Konferencija u Bejrutu o "reformama i demokratskoj tranziciji" okuplja više sadašnjih i bivših vođa država u kojima je bilo demokratskih promena.
Skupu prisustvuje bivša predsednica Čilea Mišel Bašlet kao i lideri zemalja koje su učestvovale u arapskom proleću kao što je bivši šef Arapske lige i egipatski predsednički kandidat Amr Musa.
XS
SM
MD
LG