Dostupni linkovi

Šest kandidata za NIN-ovu nagradu


Žiri NIN-ove nagrade saopštiće sutra u podne ko je 56. dobitnik nagrade za najbolji roman 2011. godine, između šest kandidata, koji su ušli u najuži izbor.

Odluku će u prostorijama kompanije "Ringier Aksel Springer ", saopštiti predsednik žirija, književni kritičar Vasa Pavković.

Pored Pavkovića, koji je predsedavao žirijem i prošle godine, ostali članovi su Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov koji su takođe bili u žiriju za 2010. godinu, dok su prof. dr Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić imenovani u žiri u maju 2011.

U najuži izbor je ušlo šest naslova : "Majn Kampf" Svetislava Basare, "Almaški kružoci lečenih mesečara" Franje Petrinovića, "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme, "Oda manjem zlu" Voje Čolanovića, "Sasvim skromni darovi" Uglješe Šajtinca i "Kontrolni punkt" Davida Albaharija.

Trojica kandidata: Albahari, Čolanović i Basara su već jednom dobili ovo priznanje, koje se dodeljuje od 1954. godine, ali prema propozicijama nagrada se može dobiti više puta. Odluku o dobitniku donosi žiri većinom glasova.

Do 1991. nagrada je dodeljivana piscima sa prostora cele bivše Jugoslavije, a sada prema aktuelnom pravilniku mogu da konkurišu samo romani napisani na srpskom jeziku i kao takvi su uneti u centralni registar COBIS-a bez obzira gde su pisani.

U dva navrata su laureati vratili ovo priznanje: Danilo Kiš, nagrađen 1972. godine za "Peščanik" i Milisav Savić koji je to priznanje dobio 1991. godine za "Hleb i strah".

Svečano uručenje nagrade biće upriličeno u Skupštini grada Beograda 23. januara, s početkom u 12 sati.
XS
SM
MD
LG