Dostupni linkovi

Rusija: Priveden jedan od opozicionih lidera


Jedan od lidera opozicione partije Jabloko Sergej Mitrohin priveden je u subotu po završetku stranačkog mitinga u Moskvi u policijsku stanicu zbog "nepoštovanja zakonskih uslova" za održavanje skupa, a privedena je i član te partije Maja Zavjalova.

Miting je organizovan u parku u kome su prikupljani potpisi za predsedničkog kandidata partije Jabloko Grigorija Javlinskog, a na skupu je bilo oko 600 pristalica partije.

Oni su uzvikivali parole protiv predsednika Centralne izborne komisije (CIK) Vladimira Čurova zbog "falsifikovanja rezultata izbora" za državnu Dumu, noseći lutku s njegovim likom, obučenu u kostim čarobnjaka, što je nadimak koji su opozicionari dali Čurovu, aludirajući na to da je nameštao rezultate.

Mitrohin i Zavjalova privedeni su nakon što su, suprotno dozvoli policije, uklonili zaštitne ograde i poveli pristalice prema delu parka koji nije bio predviđen za održavanje mitinga, što policija nije sprečila.

Iz izbornog štaba Javlinskog u petak je saopšteno da za podnošenje njegove kandidature nedostaje još oko 400.000 potpisa, a rok za prijavu ističe za dva dana.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG