Dostupni linkovi

Evropski lideri ubrzavaju reforme


Evropski lideri obećali su u subotu da će ubrzati realizaciju plana o jačanju budžetske discipline i osnivanju stalnog fonda za pomoć finansijski ugroženim zemljama, dan nakon što je američka agencija "Standard end Purs" umanjila kreditne rejtinge nekoliko članica evrozone.

Nemački kancelar Angela Merkel izjavila je da umanjivanje rejtinga ukazuje na neophodnost što brže primene novih pravila o fiskalnoj disciplini i mehanizmu za isplatu pomoći.

"Sada smo pred izazovom da što pre primenimo fiskalna pravila i da to učinimo odlučno, a ne da ih ublažavamo", rekla je Merkelova.

Zvaničnik Evropske centralne banke Jerg Asmusen upozorio je da treba izbeći ublažavanje ranije usvojenog evropskog sporazuma o pooštravanju fiskalnih pravila.

Evropski lideri, uključujući Merkelovu, pozvali su države da "stegnu kaiševe" povećavanjem poreza i dubljim budžetskim rezovima radi obuzdavanja ogromnih budžetskih deficita.

Francuski premijer Fransoa Fijon podržao je ekonomsku politiku svoje Vlade i najavio nastavak provođenja reformi radi smanjenja državnog duga, posle odluke agencije "Standard end Purs" da umanji kreditni rejting ove zemlje.
XS
SM
MD
LG