Dostupni linkovi

Kukan: Odluka o kandidaturi zavisi od primene sporazuma


Najvažniji kriterijum na osnovu kojeg će u martu biti odlučivano o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU, biće primena do sada postignutih sporazuma u dijalogu s Prištinom, izjavio je šef delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, Eduard Kukan.

"Srbija mora da pokaže ozbiljnost u pristupu dijalogu između Beograda i Prištine i volju da primeni postignute sporazume. To će biti najvažniji kriterijum na osnovu kojeg će se odlučivati o dodeljivanju statusa kandidata", rekao je Kukan za beogradske "Večernje novosti".

On je ocenio da je Nacrt rezolucije o napretku Srbije u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, "pozitivan dokument, koji realistično oslikava situaciju u Srbiji" i u kojem se naglašava da je Beograd na dobrom putu da u martu ostvari značajan korak napred u procesu evropskih integracija.

"Sve, naravno, još mnogo zavisi od daljeg razvoja u dijalogu između Beograda i Prištine. Biće ocenjena primena do sada postignutih sporazuma i na to će se naročito obratiti pažnja, ali, generalno, mislim da su realne šanse da Srbija napravi veoma važan korak napred", rekao je Kukan.
XS
SM
MD
LG