Dostupni linkovi

Homen: Referendum protiv Srbije


Koordinator Vlade Srbije za odnose sa javnošću Slobodan Homen izjavio je da najavljeni referendum u opštinama na severu Kosova može negativno uticati na martovsku odluku Evropskog saveta o statusu kandidata Srbije.

Homen je za subotnje izdanje lista "Večernje novosti" ocenio da je takav referendum u suprostnosti sa zakonom i Ustavom Srbije.

"Održavanje referenduma je u potpunom neskladu sa zakonskim ovlašćenjima opština. Razumemo građane koji su skloni toj ideji, ali ne i predsednike opština na severu, koji znaju da je održavanje referenduma i protivzakonito i protiv interesa Srbije", rekao je Homen.

Upitan da li očekuje da će Srbija u martu dobiti status kandidata za članstvo u EU, Homen je istakao da se ne treba baviti procenama, već je važno učiniti sve kako bi Srbija dobila kandidaturu.

"Nesporan je naš interes da uđemo u EU. Izveštaj EK je dao punu podršku reformama u Srbiji. Moramo da nastavimo reforme, ali mnogo toga ne zavisi od nas", zaključio je Homen.

Referedum na severu Kosova, na kome će se građani izjasniti da li su za ili protiv prištinskih institucija, zakazan je za 14. i 15. februar.
XS
SM
MD
LG