Dostupni linkovi

Protesti u Bukureštu, Basesku odustao od zakona o zdravstvu


Rumunski predsjednik Trajan Basesku odlučio je večeras da povuče iz javne rasprave nacrt zakona o organizovanju i funkcionisanju zdravstvenog sistema.

Taj gest je iznenadio i izazvao nezadovoljstvo rumunske javnosti, pa se pred sjedištem rumunskog predsjednika večeras okuplja sve veći broj ljudi koji uzvikuju "Dole Basesku" i "Ostavka", nazivajući ga diktatorom.

Policija i žandarmi nalaze se oko zgrade predsjedništva.

Situacija se oko zakona o zdravstvu zaoštrila ove sedmice kada je pomoćnik državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Raed Arafat podnio ostavku jer ga je Basesku nekoliko puta grubo vrijeđao u direktnim televizijskim emisijama, u koje se javljao telefonski, i tražio njegovu ostavku.

Basesku je bio nezadovoljan što je Arafat kritikovao način na koji se u nacrtu zakona predviđa funkcionisanje integrisane hitne službe koja predstavlja najmoderniji dio rumunskog zdravstvenog sistema, koji je prije osam godina osnovao upravo doktor Arafat.

Ostavka Raeda Arafata izvela je ljude na ulicu velikog broja gradova gdje već nekoliko dana protestuju zbog samovolje Baseskua.

Večeras je na Trgu Univerziteta u Bukureštu počeo skup solidarnosti sa Raedom Arafatom, ali kada su demonstranti čuli da je Basesku odlučio da zaustavi zakon o zdravlju, okupljeni su počeli da traže ostavku predsjednika i pošli prema predsjedničkoj Palati Kotročeni.
XS
SM
MD
LG