Dostupni linkovi

Merkel okuplja evropske lidere na razgovor o krizi


Njemački kancelar Angela Merkel naredne sedmice okupiće lidere Austrije, Švedske i Portugala radi konsultacija o budžetskim problemima u EU, poslije kritika da Njemačka i Francuska same donose suviše važnih odluka.

Merkelova sada planira seriju sastanaka sa manjim grupama lidera, nakon što su pokrenute konsultacije sa Italijom poslije odlaska premijera Silvija Berluskonija.

Analitičari procjenjuju da će Merkelova pokušati da sastavi širok spektar opcija za samit lidera EU 1. i 2. marta kroz sastanke sa liderima članice EU Austrije, primaoca pomoći Portugala i autsajdera Švedske.

Prva runda ovih razgovora biće održana u četvrtak, 19. januara, u Vladinoj gostinskoj palati izvan Berlina, a portparol njemačkog kancelara Štefen Zajbert saopštio je da nije predviđeno obraćanje novinarima.Zajbert je rekao da će to biti "neformalna razmjena pogleda na evropska pitanja i budućnost ekonomske i monetarne unije".

Sastanak će biti održan dan prije odlaska Merkelove i francuskog predsjednika Nikole Sarkozija u Rim, na drugu rundu razgovora sa italijanskim premijerom Mariom Montijem.
XS
SM
MD
LG