Dostupni linkovi

Počela istraga o smrti francuskog novinara u Siriji


U Francuskoj počela istraga o ubistvu novinara televizije "Frans 2" Žila Žakjea u sirijskom gradu Homsu, koji je epicentar desetomjesečnih antivladinih protesta.

Njegovo je tijelo vraćeno u Francusku jutros, a obdukcija je obavljena kasnije u toku dana. Žakje je poginuo u granatnom napadu, dok je bio u pratnji vojnika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Direktor televizije "France 2" Tjeri Tilije rekao je agenciji AFP da ima dosta nelogičnih elemenata u okolnostima pod kojima je Žakje poginuo. "Na primer, zašto su vojnici odjednom nestali kada su ispaljene prve granate kada je konvoj novinara imao vojnu pratnju? Oni su se sklonili sa mesta koje je napadnuto i ostavili novinare okružene civilima. Zašto?", pitao je Tilije.

Sirijske vlasti su juče rekle da će sprovesti istragu o smrti francuskog novinara koja je, kako tvrdi opozicija u toj zemlji, posljedica orkestriranog napada s ciljem da se novinari spriječe da izveštavaju o protestima.

Portparol francuskog ministarstva spoljnjih poslova Romen Nadal je poručio da Francuska od sirijske istrage želi "istinu i pravdu", dodajući da traži od sirijskih vlasti da omoguće francuskim istražiteljima da utvrde okolnosti pod kojima je Žakje poginuo.

Francuski list "Figaro" citirao je danas izvor blizak predsedniku Francuske Nikoli Sarkoziju koji smatra da je za Žakjeovu smrt odgovoran sirijski režim.
XS
SM
MD
LG