Dostupni linkovi

Pad cijena nafte na svjetskim tržištima


Cijene nafte pale su danas na svjetskim tržištima koja su se ponovo fokusirala na dužničke nevolje u eurozoni, iako u pozadini još podršku pružaju strahovi od poremećaja snabdijavanja iz Irana i Nigerije.

Tako je cijena barela na londonskom tržištu pala 20 centi, na 111,06 dolara, nakon što je kratko skočila na 112,5 dolara. Na američkom tržištu ostala je nepromijenjena, pa se barelom trgovalo po 99,17 dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

Analitičari pomno prate pregovore nigerijske Vlade i sindikata radnika u naftnoj industriji o rješenju spora oko subvencija za gorivo.

Švajcarski analitičar, Olivije Džejkob saopštio je da najveći rizik pred vikend predstavlja Nigerija, gdje se nastavljaju razgovori Vlade i sindikata o ukinutim subvencijama na gorivo.

Nigerija proizvodi više od dva miliona barela sirove nafte dnevno i ključni je dobavljač za Sjedinjene Američke Države (SAD), Evropu i Aziju.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) saopštila da je cijena referentne korpe njene nafte u četvrtak iznosila 112,93 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.
XS
SM
MD
LG