Dostupni linkovi

Britanija pozdravila imenovanje Bevande


Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg pozdravio je nedavni napredak u formiranju vlasti na nivou BiH i potvrdu imenovanja Vjekoslava Bevande na dužnost novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

"Sada je na svim strankama u BiH da zajedno rade na rješavanju drugih otvorenih pitanja, uključujući i pitanje budžeta BiH. BiH zaslužuje sigurnu i prosperitetnu budućnost u EU, a odlučnost, kompromis i vođstvo biće ključni za BiH u ostvarivanju napretka na ovom putu", istakao je Hejg.

Lideri šest političkih stranaka postigli su 28. decembra u Sarajevu dogovor o formiranju Savjeta ministara BiH, prema kojem je HDZ BiH pripalo mjesto predsjedavajućeg Savjeta. Ova stranka je 29. decembra predložila Bevandu za predsjedavajućeg.

Predsjedništvo BiH je 5. januara jednoglasno imenovalo Bevandu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a prethodno su Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) i Centralna izborna komisija završile provjeru njegove podobnosti za kandidovanje na ovu funkciju.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je juče u Sarajevu imenovanje Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.
XS
SM
MD
LG