Dostupni linkovi

Opada podrška EU u Srbiji


Podrška građana Srbije ulasku u Evropsku uniju EU opala je na 51 odsto.U junskom istraživanju vladine kancelarije ulazak u EU podržalo 53 odsto.

Direktorka Kancelarije Milica Delević rekla je na konferenciji za novinare da je primećen trend opadanja podrške ulasku Srbije u EU, ali i da građani, nakon prvobitne negativne reakcije zbog dešavanja u procesu evrointegracija, ipak racionalno procjenjuju državne interese.

"Istraživanje pokazuje odnos racionalnog i emocionalnog kod građana. Odslikava način na koji se o EU govori u javnoj debati i pokazuje tendenciju kiselog grožđa. Ako nešto nismo dobili onda to i nije bilo važno", kazala je ona.

Delević je rekla da je istraživanje urađeno 22. decembra, nakon odluke Evropskog savjeta da Srbiji ne dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Ukoliko bi sJutra bio raspisan referendum sa pitanjem: Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU", 51 odsto građana glasalo bi "za", 28 odsto "protiv", 18 odsto ne bi glasalo, dok tri odsto ne zna kako bi se izjasnilo, pokazalo je istraživanje.
XS
SM
MD
LG