Dostupni linkovi

Suđenje Sanaderu prekinuto, nastavak 23. februara


Suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanderu nastavljeno je danas svjedočenjem Zvonimira Novaka, bivšeg sekretara i šefa kabineta nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Prema Novakovom svjedočenju, komisija koja je razmatrala izdvajanje posla sa gasom iz hrvatske naftne kompanije "Ina" zaključila je da bi, nakon izdvajanja, novonastala kompanija za gas u prve dvije godine imala gubitak od dvije milijarde kuna .

Mađari su insistirali da se otkupi posao sa gasom na kom su imali gubitke, a zauzvrat bi hrvatskoj strani produžili prava iz izvornog dioničarskog ugovora koja su joj isticala.

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Tomo Galić rekao je da je njegov zadatak bio da, pošto se strane saglase, dogovori tarifni sistem za skladištenje gasa.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. februar kada će svjedočiti direktor Uprave za energetiku u hrvatskom Ministarstvu privrede Branimir Horaček i dvokat Zoran Marković.

Sanader je optužen za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo", za primanje mita od čelnika MOL-a i za prepuštanje ovoj mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava nad hrvatskom naftnom kompaniom "Inom".Sanader je u decembru položio 12,6 miliona kuna (3,2 miliona KM) kaucije za odbranu sa slobode, tako da je tokom prošle pauze u decembru, uz dozvolu suda, posjetio je majku u Splitu.
XS
SM
MD
LG