Dostupni linkovi

Načelni dogovor o novom proračunskom paktu



Zemlje Europske unije dogovorile su se o glavnim smjernicama novog proračunskog pakta koji treba ojačati disciplinu u eurozoni, napose uvođenjem zlatnog pravila o povratku uravnoteženim javnim financijama, rekli su pregovarači za agenciju France Presse. Uskoro će se izraditi tekst koji će se podastrijeti europskim ministrima financija na sastanku 23. i 24. siječnja.

Ostale su još neke sporne točke, a tiču se točne uloge Europske komisije u provjeri uvođenja zlatnih pravila u ustave zemalja ili u odgovarajuće zakone, rekao je diplomatski izvor.

Sadržaju pakta zasad se protivi samo Velika Britanija. Odluku o njegovu donošenju donijeli su čelnici većine europskih zemalja 9. prosinca. Njime su htjeli stvoriti novi obvezujući okvir za ograničavanje proračunskog manjka i javnog duga, u okviru ugovora koji će vrijediti za zemlje eurozone i za druge zemlje EU-a koje im se eventualno žele pridružiti.

Pakt predviđa uvođenje takozvanog zlatnog pravila kako bi se strogo poštovala zadaća uravnoteženja javnih financija, ali i gotovo automatske sankcije ako deficit premaši 3 posto BDP-a.
XS
SM
MD
LG