Dostupni linkovi

Evropska centralna banka: Kamatne stope nepromijenjene


Evropska centralna banka (ECB) i Banka Engleske (BoE) saopćile su u četvrtak da su ostavile ključne kamatne stope na nepromijenjenom nivou od jedan posto, odnosno 0,5 posto.

ECB-a je na sastancima upravnog vijeća tokom prethodna dva mjeseca smanjivala kamatnu stopu da bi na taj način podstakla posustali ekonomski rast, dok je u decembru takođe odlučila da bankama odobri jeftine kredite kako bi ih zaštitila od finansijskih problema izazvanih dužničkom krizom u eurozoni, prenosi AP.

U 13 godina dugoj historiji ECB-a, kamate nikad nisu bile niže od jedan posto.

Mnogi ekonomisti očekuju da će 17-člana eurozona pasti u makar blagu recesiju, koja je možda već počela u posljednjem kvartalu 2011. godine. Sniženje ključne kamatne stope može da podstakne privredni rast time što utiče na sniženje troškova zaduživanja za preduzeća.

Banka Engleske, osim što je zadržala stopu na nivou od 0,5 posto, u četvrtak je odlučila i da nastavi da primjenjuje svoj stimulativni plan, uprkos zabrinutosti oko krhkog stanja britanske privrede i dužničke krize u eurozoni.

U saopćenju BoE se navodi da je odbor za monetarnu politiku odlučio da nastavi s primjenom programa kvantitativnog labavljenja monetarne politike, vrijednog 275 milijardi funti (323 milijarde eura), ali i da je taj program i dalje pod revizijom.
XS
SM
MD
LG