Dostupni linkovi

HND traži od vlade otvorenost prema medijima


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) od nove je vlade danas zatražilo da napusti "lošu i neodrživu praksu za javnost zatvorene vlade", kakvu je, stoji u otvorenom pismu vladi, s glasnogovornikom vlade Ratkom Mačekom 2004. uveo bivši premijer Ivo Sanader, uskrativši mogućnost novinarima da nakon redovitih sjednica postavljaju pitanja o donesenim odlukama.

"Uvedena je nakaradna praksa u kojoj je vlada pred kamerama pokazivala samo one aktivnosti koje je sama odabrala, bez mogućnosti da novinari pitaju članove vlade o odlukama i planovima donesenima na njezinim sjednicama, a takvu je praksu nastavila i vlada Jadranke Kosor", ističe se.

HND očekuje da se vrati praksa iz mandata Ivice Račana, kada su novinari nakon redovitih sjednica mogli postavljati pitanja i tražiti pojašnjenja.

Novinarska organizacija traži i da vlada objavljuje dnevni red zatvorenih sjednica i odluke koje su na njima donesene te da vladin Ured za odnose s javnošću "koji je u proteklih osam godina većinu novinarskih upita grubo ignorirao ili na njih odgovarao šupljim frazama", postane istinski servis za informiranje javnosti o vladinu radu.
XS
SM
MD
LG