Dostupni linkovi

Nema dokaza da su SAD kupile svemirski program od Tita



VIDEO: Trailer za film "Houston, We Have a Problem"

Ričard Solaš, priredio Dragan Štavljanin

Nema dokaza da su SAD kupile od Jugoslavije tajni svemirski program, što im je, navodno, omogućilo slanje misije na Mesec, kažu za Radio Slobodna Evropa Bil Beri (Bill Barry), glavni istoričar NASE i Rodžer Lonijus (Roger Launius), kustos Nacionalnog Smitsonijan muzeja vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja u Vašingtonu, povodom trailera za film "Houston, We Have a Problem", slovenačkog reditelja Žiga Virca.

To je mokjumentari, odnosno parodija dokumentarnog filma i teorija zavere, smatra Rodžer Lonijus, dok je za Bila Berija to dobro napravljen i interesantan trejler u kome se ukazuje na mnogo stvari koje su se možda desile ili nisu:

“Ima podudaranja u datumima nekih događaja, ali to ne znači da između njih postoji uzročno posledična veza. Između ostalog se sugeriše da je Tito otišao u SAD i Kenedi je nakon razgovora sa njim kupio jugoslovenski svemirski program. Međutim, Tito je prvi put posetio SAD u oktobru 1963, mesec pre Kenedijevog ubistva, a odluka o slanju američke misije na Mesec je objavljena dve godine ranije. Tako da postoji vremenska diskrepanca.”

Rodžer Lonijus sumnja da postoje ozbiljni dokazi:

“Ne znam ni za jedan dokaz o vezi između jugoslovenskog svemirskog programa – ako ga je uopšte imala – i NASA-e. Ako autori, koji propagiraju ovu ideju, žele da budu pošteni i odgovori neka pokažu tačne datume ključnih događaja za ovu priču. Nisam video nikakav dokument. Da li postoje? Sumnjam u to.”

Beri ističe da je skinuta oznaka tajnosti sa dokumenata iz vremena Kenedijeve adminsitracije.

“U ovom trejleru se sugeriše da je CIA kupila sve tajne iz jugoslovenskog svemirskog programa u martu 1961, a da je predsednik Kenedi u maju te godine najavio slanje misije na Mesec. To znači, prema ovoj teoriji, da SAD ne
John F. Kennedy i Josip Broz Tito
John F. Kennedy i Josip Broz Tito
bi mogle da pokrenu ovaj program da nisu kupili tajni jugoslovneski projekat. Međutim, sa dokumenata iz vremena administracije predsednika Kenedija je sada uglavnom skinuta oznaka tajnosti. Možemo čuti audio snimke razgovora u Beloj kući, a koji su sada dostupni u biblioteci Džona Kenedija. Dostupni su čak i njegovi najpoverljiviji razgovori sa najbližim saradnicima o svemirskom programu i odluci da se pošalje misija na Mesec. Ta ideja je veoma pažljivo i dugo razmatrana. Naučnici su te dokumente veoma studiozno proučili i zaključili su da je veoma jasno da je Kenedi doneo odluku o slanju misije na Mesec iz mnoštvo razloga, a da nijedan nema nikakve veze sa bilo kakvim tajnim, obaveštajnim podacima iz bilo koje druge zemlje”, navodi Beri.

Odakle potiče snimak

Beri smatra da je sporan i dokument koji je prikazan u trejleru koji, navodno, potvrđuje da je CIA kupila jugoslovenski svemirski program.

“Da je CIA ili bilo koja vladina agencija prikupljala informacije o svemiru od Jugoslavije, one bi verovatno još bile pod oznakom tajnosti. Dakle, čak i da je takav program postojao, mala je verovatnoća da bi se sada mogao naći bilo kakav dokaz o tome. Međutim, interesatno je da je na video snimku pokazan dokument za koji se sugeriše da je potvrda da je CIA kupila pomenuti
"Čak i da je takav program postojao, mala je verovatnoća da bi se sada mogao naći bilo kakav dokaz o tome", ocjenjuje Beri.

program. U stvari, reč je o dokumentu američkog vazduhoplovstva i jedino što je rečeno je da se radi o prevozu jugoslovenske logistike. Međutim, taj dokument nije klasifikovan, nema indikacije o njegovom postojanju, odnosno nije označen ni kao najstroža tajna niti u nekom drugom svojstvu. Kada sam analizirao ovo pitanje, pomislio sam da je možda reč o izveštaju o transferu robe avionom iz Jugoslavije u Sovjetski Savez. Dakle, interesatna je informacija ali nam ne govori mnogo”, ocenjuje Beri.

U trejleru se navodi i da je podzemni vojni objekat kod Bihaća korišćen za svemirski program. Međutim, Rodžer Lonijus sumnja u to:

“Ja bih najpre postavio pitanje odakle su, zapravo, snimci. Video sam mnogo snimaka o sličnim objektima širom sveta. U nekima sam i lično bio i mogu reći da su svi, manje više, slični. Da li postoji ijedan razlog da se veruje da pomenuti snimak zaista potiče iz Jugoslavije. Da možda ne potiče iz Rusije ili SAD? Ne znam odgovor na to pitanje. Takođe, ako je snimak i originalan, da li je to zaista bilo namenjeno za svemirski program, ili je reč o podzemnom hangaru za avione.”

Sličan je i stav Bila Berija:

"Pre nego što sam postao glavni istoričar NASA-e, bio sam oficir američkog vazduhoplovstva 22 godine. Sećam se da je u vreme dok sam proučavao evropsku odmbrambenu politiku, Jugoslavija izgradila dosta vojnih objekata pod zemljom. U stvari, mnoga od tih podzemnih postrojenja bila su namenjena za potrebe vazduhoplovstva i smeštena u planinskim predelima. Takođe, Jugoslavija je prililčno brdovita i teren nije podesan za velike vojne aerodrome. Na tim snimcima se vide koridori, vrata za zaštitu od eksplozije, prostor kroz koji može da prođe avion. Ne znam da li je to bilo namenjeno za svemirski program, ali meni to liči na hangar za avione. Znamo da su jugoslovenske vlasti u to vreme htele da zaštite svoje vazdušne snage od mogućeg napada.”

Lonijus smatra da je reč o zanimljivoj teoriji zavere koja nema mnogo utemeljenja u stvarnosti.

“No, bez uvida u dokumente i dok još nisam čuo sve argumente koje autori žele da prezentiraju – ne mogu da govorim o verodostojnosti pomenute teorije. Naravno, u interesu je autora filma da ga naprave što provokativnijim da bi privukli publiku. Međutim, interesantan je izazov kako - u okruženju gde je provokativnost garancija za pridobijanje publike - biti odgovoran, pod pretpostavkom da ste zainteresovani za istoriju i istinu”, zaključuje Lonijus.

*** U razgovoru Ive Martinović sa autorom filma, slovenačkim rediteljem Žigom Vircom saznajte da li je i u ovom njegovom ostvaranju reč o satiri.

*** U tekstu Ive Martinović Tito i svemir: Jugoslovenski mit u filmu pročitajte kako slovenački režiser Žiga Virc najavljuje dokumentarni film o navodnom tajnom svemirskom programu koji je bivša SFRJ prodala SAD 1961. godine i koji je omogućio američkoj vladi da ubrza let na Mjesec.

*** U tekstu Azre Bajrić Aerodrom Željava - Vojno čudo prepušteno zaboravu pročitajte razgovor sa oficirom bivše JNA o izgradnji i stvarnoj namjeni aerodroma Željava i planovima za njegovu eventualnu rekonstrukciju
XS
SM
MD
LG