Dostupni linkovi

EP: Srbiji status kandidata, ali nužna suradnja s Kosovom


Poslanici Evropskog parlamenta (EP) pozdravili su nacrt rezolucije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, kojom se Vijeće Evropske unije (EU) poziva da joj odobri status kandidata, ali su ukazali da bi Srbija trebalo da učini više u suradnji sa Kosovom, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i medijskim slobodama.

Predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Edvard Kukan pozdravio je izbalansiran tekst rezolucije izvjestioca za Srbiju Jelka Kacina.
Kukan je ukazao da Srbiju ove godine očekuju izbori, ali da bez obzira na rezultat, mora biti nastavljen zamah u procesu evropskih integracija.

Govoreći o dijalogu sa Kosovom, Kukan je pozdravio te razgovore i istaknuo da Srbija treba da primjenjuje, a ne samo da predlaže sporazume.

Kacin je, u završnom obraćanju, rekao da se nada da će kolege iz Komiteta za vanjske poslove uložiti amandmane do 31. januara kako bi se kreirala rezolucija koja daje realističnu i sveobuhvatnu sliku o Srbiji, ali koja će biti motivacija vlastima u Beogradu da učine sve u kratkom roku kako dobili kandidaturu.
XS
SM
MD
LG