Dostupni linkovi

Karremans bi se zbog genocida u Srebrenici mogao naći pred sudom


Holandski magazin Vrij Nederland piše da postoji mogućnost krivičnog gonjenja komandanta holandskih snaga Thoma Karremansa tokom dešavanja u Srebrenici 1992. godine, javlja kineska novinska agencija Sinhua.

Prema pisanju magazina, o mogućnosti krivičnog gonjenja Karremansa biće razgovarano krajem ovog mjeseca na specijalnom sudu, dok će državni tužilac donijeti odluku da li će on izaći pred vojni sud u Arnhemu.

Karremans je bio na čelu holandskog kontingenta mirovnih snaga UN u Srebrenici, a u julu prošle godine, holandski Apelacioni sud donio je odluku da je država Holandija odgovorna za smrt trojice muslimana tokom ratnih dešavanja u Srebrenici.

"Sud je donio odluku da je država Holandija odgovorna za smrt ovih ljudi, jer ih je holandski kontingent mirovnih snaga UN predao", navedeno je u saopštenju iz suda u Hagu.

Holandski vojnici iz UN bili su zaduženi za Srebrenicu u julu 1995. godine kada je Vojska Republike Srpske zauzela ovaj gradić.

Holandska vlada, koja se proteklih godina suočila sa nekoliko tužbi zbog dešavanja u Srebrenici, uvijek je insistirala da su UN ostavile na cjedilu njihov kontingent, koji nije imao nikakvu podršku iz vazduha.
XS
SM
MD
LG