Dostupni linkovi

Zapaljena sinagoga u Nju Džersiju


Američka policija je danas pozvala stanovnike grada Raderforda u Nju Džersiju, kao i tamošnje verske institucije da budu na oprezu nakon što su jutros na jednu sinagogu bačeni molotovljevi kokteli.

Na meti napadača našle su se i prostorije u kojima spava rabin te sinagoge.

Radi se, kako se navodi, o četvrtom takvom incidentu u samo mesec danas koji je svrstan među zločine motivisane mržnjom protiv jevrejskih centara ili jevrejskih institucija.

Tužilac Džon Molineli je izjavio da još nema dokaza koji bi povezali ova četiri incidenta, ali nije odbacio mogućnost da bi oni mogli biti povezani.

Prema njegovim rečima, jutrošnje namerno podmetanje požara u Kongregaciji Bet El u Raderfordu najverovatnije je delo više od jedne osobe.

Molineli je rekao da je na veliku belu viktorijansku kuću u tihoj ulici u Raderfordu bačeno nekoliko molotovljevih koktela.

U toj kući u prizemlju se nalazi sinagoga, dok rabin spava na spratu iznad.

Molineli je takođe rekao da se ovaj slučaj, osim kao zločin iz antisemitskih predrasuda, takođe kvalifikuje kao pokušaj ubistva, s obzirom da je zapaljivo sredstvo ubačeno u rabinovu spavaću sobu.

U kući su u vreme napada spavali rabin, njegova žena, petoro dece i rabinovi roditelji.

Niko nije ozbiljnije povređen, a policija navodi da zapaljivo sredstvo koje je ubačeno u rabinovu sobu nije eksplodiralo već se samo zapalilo, a rabin je zadobio manje ozlede pokušavajući da ugasi vatru.
XS
SM
MD
LG