Dostupni linkovi

Status CG manjine na Kosovu uslov za razmenu ambasadora



Predsednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Igor Luksić ukazali su danas u Podgorici ministru inostranih poslova Kosova Enveru Hodžaju da je što skorije
rešavanje pravnog statusa Crnogoraca na Kosovu, uslov za razmenu ambasadora između dve države.

Vujanović i Lukšić su u odvojenim razgovorima sa Hodžajem ocenili da zakonsko priznanje crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu i njihova zastupljenost u parlamentu i u ukupnoj vlasti Kosova "prethodi razmeni ambasadora dve države", saopšili su kabineti crnogorskoh zvaničnika.

"Priznanjem crnogorske nacionalne zajednice stvaraju se uslovi za zaokruživanje diplomatskih odnosa dve države kroz imenovanje ambasadora u Prištini i u Podgorici", saopšteno je iz Lukšićevog kabineta nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Kosova.

Hodžaj je ranije danas na konferenciji za medije saopštio da je preneo crnogorskim zvaničnicima da je vlada u Prištini pripremila nacrt zakona kojim se rešava status crnogorske nacionlane zajednice na Kosvu i najavio da će taj zakon biti usvojen u parlamentu u martu, a stupiti na snagu sredinom godine.

Predsednik Crne Gore preneo je uvjerenje da će granice između dve države biti uskoro definisane, jer "dve države nemaju otvorenih graničnih pitanja".
XS
SM
MD
LG