Dostupni linkovi

EP poziva EU da odobre kandidaturu Srbije



Evropski parlament (EP) poziva Evropski savet da u martu odobri Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji "pod pretpostavkom da će srpske vlasti dotle ispuniti uslove, utvrđene na zasedanju vođa EU u decembru 2011".

To se navodi u predlogu rezolucije EP, o kojem će sutra u Briselu, raspravljati Spoljnopolitički odbor EP.

Prema nacrtu rezolucije, EP "pozdravlja napredak Srbije u procesu reformi" i poziva vlasti u Beogradu da iskoriste vreme do zasedanja vođa EU u martu, "za delatno angažovanje u dijalogu s Prištinom da bi u potpunosti primenile postignute dogovore, i da se nađu rešenja za puno učešće Kosova u regionalnoj saradnji, uključujući trgovinu".

Evroposlanici će istaći da "dalji napredak Srbije u integraciji u Evropsku uniju zavisi od napretka u obezbeđivanju 'kriterijuma iz Kopenhagena' " EU za učvršćenje političke demokratije i funkcionalne tržišne privrede u zemljama koje žele da postanu članice Unije.

S tim u vezi se posebno naglašava potreba jačanja vladavine zakona, poštovanja ljudskih prava i "boljeg delovanja tržišne privrede".

U predlogu rezolucije se od vlasti Srbije traži jačanje državnih tela za bitku protiv korupcije i podvlači da "je istinska vladavina zakona nužna za privlačenje stranih investicija i brži prelazak ekonomije na slobodno tržište".

Takođe se ukazuje na "mnoge nepravilnosti, posebno u privatizaciji i javnim nabavkama", traži se tačno utvrđivanje javnog vlasništva da bi se "obezbedilo sigurno i predvidivo poslovanje", i predočava se nužnost "nastavka restitucije privatne imovine i da se spreči da privatni interesi otuđe javna dobra".
XS
SM
MD
LG