Dostupni linkovi

Amnesty International: Guantanamo, deset godina, dosta je!


Članovi francuskog ogranka međunarodne udruge za ljudska prava Amnesty International u utorak su narančastom ceradom omotali repliku Kipa slobode u Parizu tražeći zatvaranje Guantanama, logora u koji su prije deset godina Amerikanci počeli zatvarati osobe osumnjičene za islamski terorizam

Nekoliko aktivista udruge odjevenih u narančaste kombinezone, kakvi su nametnuti zatvorenicima u Guantanamu, prekrili su lice crnom kapuljačom i nosili natpise 'Guantanamo, deset godina, dosta je!'.

'Sjedinjene Države već deset godina krše ljudska prava. Akcijom simbolički želimo ukazati da SAD okreće leđa pravdi, ljudskim pravima i slobodi', rekla je Genieve Garrigos, predsjednica Amnesty Internationala u Francuskoj.

Podsjetila je da se američki predsjednik Barack Obama obvezao zatvoriti Guantanamo početkom 2010, no to se nije dogodilo i u logoru je još 170 zatvorenika, od kojih protiv trećine nije podignuta optužnica.

Amnesty traži istragu i procesuiranje osoba koje su osmislile projekt Guantanamo. Strahuje da će samovoljna uhićenja, neograničen zatvor bez podizanja optužnice i mučenja zatvorenika ostati nekažnjeni.
XS
SM
MD
LG