Dostupni linkovi

Šteli će se u Hrvatskoj suditi za ubistvo iz 1998.


Vinko Martinović zvani Štela, haški osuđenik koji je nakon odslužene dvije trećine 18-godišnje zatvorske kazne pušten iz italijanskog zatvora, ne bi trebalo dugo da se zadrži na slobodi, prenosi HRT.

Protiv Martinovića je na snazi međunarodna potjernica raspisana po nalogu zagrebačkog Županijskog suda, na kojem je još od 1998. optužen za ubistvo žene u Mostaru.

Martinović je te godine za ubistvo Jasmine Đukić bio nepravosnažno osuđen na osam godina zatvora, a saoptuženi Dragan Raspudić zvani Guja na sedam godina.

Vrhovni sud Hrvatske je pet dana prije Martinovićevog izručenja Haškom tribunalu u avgustu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

U međuvremenu je Raspudić za ubistvo Jasmine Đukić pravosnažno osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu, koju je odslužio.

Portparol suda Krešimir Devčić kaže da je nakon izručenja Županijski sud dao nalog za raspisivanje potjernice kako bi se Martinoviću nakon odsluženja kazne izrečene u Hagu moglo ponovno suditi za zločin u Mostaru.

Martinovićev advokat Želimir Par rekao je da je njegov klijent juče bio kod ekstradicionog sudije u Italiji, ali nije mogao potvrditi da li je već napustio zatvor.

"Ne raspolažem informacijom hoće li Martinović biti prebačen u Hrvatsku ili BiH", rekao je Par, koji je sa kolegom Brankom Šerićem zastupao Martinovića i pred Haškim tribunalom.On nije želio komentirisati sudski postupak pred hrvatskim pravosuđem dok se ne završi postupak vezan za Martinovićev izlazak iz zatvora u Italiji.
XS
SM
MD
LG