Dostupni linkovi

Danski diplomata:Podgorica u junu otvara pregovore


Danski ministar evropskih poslova Nikolaj Vamen potvrdio je Dnevnim novinama da Crna Gora ide dalje u junu, odnosno da počinje pregovore. Na putu evropskih integracija napredovaće i Srbija, koja čak status kandidata za članstvo u EU. Vamen, čija je zemlja 1. januara preuzela predsjedavanje EU, naveo je da će Crna Gora na tapetu biti u maju, odnosno da će se tada o njoj raspravljati u Savjetu ministara.

U narednih nekoliko mjeseci Crna Gora mora da pokaže rezultate na polju vladavine prava, prije svega u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Poseban izvještaj o napredku na tom polju napraviće Evropska komisija, pa će Crna Gora sa njim pred zemlje članice koje jednoglasno moraju da donesu odluku o tome da se otvaraju pristupna poglavlja.

I Beograd će, tvrdi Vamen napredovati na putu u EU. Rasprava o pitanju davanja Srbiji statusa kandidata biće u martu.

U naredna dva mjeseca, da ne bi svoj napredak nikako dovela u pitanje, Srbija mora da nastavi dijalog sa Prištinom, postigne sporazum o njenom predstavljanju na regionalnim forumima, donese preostale odredbe i primijeni do sada postignute sporazume. Uslov Srbije je i potpuno uklanjanje barikada na Kosovu.
XS
SM
MD
LG