Dostupni linkovi

Iran ometa emitovanje Al Jazeere


Iran ometa emitovanje arapskog informativnog kanala Al Jazeere čije je je sjedište u Kataru, saopštio je danas satelitski operator Arabsat.

"Al Jazeera se ometa sa dvije različite lokacije u Iranu", u blizini Teherana i u blizini sjeverozapadnog grada Magheha, kaže se u saopštenju i dodaje da se to radi na zahtjev pan arapskog informativnog kanala.

Satelistska televizija u nedelju je najavila novu frekfenciju za gledaoce Arabsata zbog "nastavljanja miješanja", javila je agencija AFP.

Proteklih nekoliko mjeseci ometani su satelitski prenosi Al Jazeere, navodi se u saopštenju.Ovaj medij su kritikovale mnoge arapske vlade zbog praćenja ustanaka protiv vladajućih režima koji su preplavili region od početka 2011. godine.

Zvaničnici u Siriji više puta su osudili Al Jazeeru zbog praćenja pobune u zemlji.
Egipatski satelitski operator Nilesat prekinuo je emitovanje te tv mreže 30. januara prošle godine zbog praćenja demonstracija koje su dovele do svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka.

Al Jezeera je u februaru prošle godine optužila libijsku obavještajnu službu za ometanje svojih emisija u zemlji u kojoj je ustanak, uz podršku NATO, okončan svrgavanjem i ubistvom lidera Moamera Gadafija.
XS
SM
MD
LG