Dostupni linkovi

Asad:Strane sile destabilizuju Siriju


Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je danas da strane snage pokušavaju da destabilizuju zemlju preko unutrašnje zavjere, ali da je "pobjeda blizu", pod uslovom da Sirijci ostanu čvrsti.

Asad je u govoru koji još prenosi državna televizija rekao da "regionalne i međunarodne snage" stoje iza ustanka, ali da spoljne sile "nisu uspjele da se ukorijene u revoluciji, kao što su se nadale".

Asadov govor na univerzitetu u Damasku njegov je prvi javni nastup od juna prošle godine.

On je rekao da Sirija neće "zatvoriti vrata" za prijedloge arapskih zemalja o rješavanju krize u Siriji, dok se god poštuje sirijski suverenitet i naglasio da ne postoje naređenja o pucanju na građane.Asad je ocijenio da su arapske zemlje koje se protive politici Sirije izložene spoljnom pritisku koji potkopava njihov suverenitet.

Arapska liga poslala je u Siriju posmatračku misiju sa zadatkom da utvrdi da li sirijske vlasti poštuju sporazum o prekidu akcija protiv antirežimskih demonstranata i povlačenju vojske iz gradova. Prema podacima UN, u nasilju u posljednjih deset mjeseci je poginulo više od 5 000 ljudi.
XS
SM
MD
LG