Dostupni linkovi

Aktivisti u SAD traže zatvaranje Gvantanama


Aktivisti za ljudska prava protestovali su ispred Bele kuće, zahtevajući zatvaranje američkog pritvorskog centra u zalivu Gvantanamo na Kubi.

Članovi grupe “Svedok protiv torture”, koji su u nedelju počeli protest nameravaju da tu ostanu do srede, kada je 10-godišnjica od dolaska prvih zatvorenika u tu američku bazu. Aktivisti na smenu ulaze u kavez na kome se nalazi natpis “neograničeni pritvor bez suđenja”, preneo je AFP.

Više organizacija za ljudska prava, uključujući “Amnesti internešenel”, pozvalo je građane na veliki skup u sredu, na kome je planirano formiranje velikog ljudskog lanca od Bele kuće do zgrade Kapitola.

Grupa “Svedok protiv torture” planira u sredu slične skupove u Parizu, Torontu, Londonu, Briselu i Berlinu. Američka vlada “nastavlja da drži ljudska bića bez suđenja, i praktično je bacila Ustav kroz prozor”, izjavila je portparolka te grupe Helen Šitinger francuskoj agenciji.

Demonstranti, takođe, traže zatvaranje američkog vojnog zatvora Bagram u Avganistanu i ukidanje odredbi zakona iz 2011. po kome se odobrava neodređeno zatvaranje osoba osumnjičenih za terorizam.
XS
SM
MD
LG