Dostupni linkovi

Dodik odlikovao Tadića


Zvaničnici Srbije na obilježavanju


U Republici Srpskoj obilježava se 20 godina od kada je proglašen taj bh. entitet a svečanosti proslave u Banjaluci prisustvuju i predsjednik Srbije Boris Tadić i vicepremijer Ivica Dačić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je Tadića Ordenom Republike Srpske na lenti.

Povodom dvije decenije postojanja služena je i liturgija koju je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Prema protokolu održana je svečanost dodjele odlikovanja na kojoj je najprije ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko Miloradu Dodiku uručio Orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Prema ukazu Milorada Dodika ordenom RS na lenti odlikovani su predsjednik Srbije Boris Tadić i bivši predsjednici RS Rajko Kuzmanović, Mirko Šarović, Nikola Poplašen i Dragan Čavić.

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije, Sonja Biserko, smatra da prisustvo visokih zvaničnika Srbije na obilježavanju 20 godina Republike Srpske, pokazuje odnos zvaničnog Beograda prema BiH.

„Ta manifestacija jasno govori šta su krajnji ciljevi Beograda u pogledu BiH. Međunarodna zajednica je pokušala reviziju ustava, ali srpska strana, i RS i Srbija, insistiraju na statusu kvo, odnosno na duhu Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine. Međutim, čak ni takav Dejtonski sporazum nije poštovan, pre svega u Anexu 7, jer nije došlo do povratka izbeglica. Došlo je do te etničke konsolidacije jer je povratak izbeglica u RS konstanno opstruiran. Vrlo mali broj ljudi se vratio koji je irelevantan za etnički koncept koji je realizovan u Republici Srpskoj“, rekla je Biserko.

Cijeli prilog možete pročitati OVDJE
XS
SM
MD
LG