Dostupni linkovi

Kim Džong Un slavljen kao vojni genije na svoj rođendan


Severna Koreja je u nedelju na rođendan svog novog vođe Kim Džong Una emitovala dokumentarac u kome se on veliča i opisuje kao "genije nad genijima" u oblasti vojne strategije.

Film emitovan na državnoj televiziji pokazuje Kim Džong Una, najmlađeg sina Kim Džong Ila, koji je umro u decembru, za komandama jednog tenka i kako izdaje naređenja pripadnicima ratnog vazduhopolovstva, mornarice i kopnene vojske.

"Poštovani drug Kim Džong Un je potpuno upućen u sve vojne strategije... ima izvrsne kvalitete vojnog komandanta", reči su komentatora koje prate slike vojnika kako skaču od sreće kada ugledaju svog novog komandanta.

Kim Džong Un je rođen 8. januara, ali zvanični Pjongjang nikad nije objavio godinu njegovog rođenja. Stručnjaci koji se bave Severnom Korejom smatraju da on ima više od 25 godina a manje od 30.

Rođendani njegovog oca Kim Džong Ila, 16. februara, i njegovog dede, osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga 15. aprila, koji su obojica vladali čvrstom rukom, obeležavani su kao dvodnevni nacionalni praznik.

"Naš veliki general Kim Džong Il... nazvao ga je genijem nad genijima u vojnoj nauci", kaže se u dokumentarcu. On je, kako se dodaje, "pljuniti lik" svog oca i dede po ličnosti i autoritetu. Snimci prikazani u dokumentarcu su napravljeni pre smrti Kim Džong Ila.
XS
SM
MD
LG