Dostupni linkovi

Pusić: Rešiti pitanja nestalih, imovine i ratnih zločina


Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je da će o međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije razgovarati sa predstavnicima Srbije, ali da je važno da se prvo reše problemi nestalih, opljačkane imovine i ratnih zločina.

"Ako u tome uspemo uz pomoć međudržavnih sporazuma, onda ćemo napraviti korak napred. To nije proces koji se može rešiti odmah, ali svakako je vredno otvoriti ga. Ako to rešimo, na dnevni red mozemo staviti i mogućnost povlačenja tužbi", rekla je Pusić u intervjuu za "Blic" od nedelje.

Ona je ocenila da su najveće kočnice za rešavanje problema ratnih zločina, s jedne strane, srpski zakon koji proširuje jurisdikciju pravosuđa Srbije van njenih granica, a sa druge, hrvatski zakon o ništavnosti srpskih optužnica.

"I jedan i drugi otežavaju rešavanje problema. Ako smo u stanju vezano za te zakone da donesemo racionalnije odluke, onda imamo šanse da rešimo, ili bar počnemo da rešavamo probleme", rekla je Pusić.

Ona je rekla da su vidljivi pomaci na polju povratka imovine, kao i u slučaju optuženih i osumnjičenih za ratne zločine, ali je ocenila da je to nedovoljno.

"U slučaju nestalih, ima još oko 1.000 ljudi za koje se ne zna gde su i to je nešto što treba rešiti, i zbog porodica i zbog činjenica", poručila je Pusić.
XS
SM
MD
LG