Dostupni linkovi

Libija: Ponovo počele da rade škole


Ministar obrazovanja Libije najavio je da će u udžbenike istorije u toj zemlji biti uneta nova poglavlja o revoluciji kojom je okončan režim Muamera Gadafija i da će udžbenici biti "očišćeni" od Gadafijevih učenja.

"Za vreme Muamera Gadafija libijska istorija bila je izmenjena i celi delovi ponovo napisani", rekao je ministar Sulejman Ali al-Sheli u školi Ali čems u Tripoliju, povodom povratka više od milion libijskih đaka u školske klupe.

Gadafi je bio na vlasti 41 godinu i ubijen je krajem oktobra posle osmomesečne narodne pobune koja je prerasla u oružani sukob.

Škole u više gradova u zemlji, posebno u Bengaziju gde je počela pobuna i u Sirtu, Gadafijevom rodnom gradu, teško su oštećene u sukobima. I pored tih teškoća libijske prelazne vlasti su za danas odredile početak školske godine, koja će se završiti u junu.

Unicef je saopštio da se više od 1,2 miliona dece vraćaju u škole širom zemlje, deset meseci posle prekida nastave zbog sukoba.

Unicef je dodao da je 27 miliona knjiga odštampano i da je 10 miliona već raspodeljeno širom zemlje. Još postoje problemi vezani za raseljene đake, nedostatak prostorija i knjiga kao i školski transport, dodala je ova organizacija.
XS
SM
MD
LG