Dostupni linkovi

SAD: Nagodbom okončan slučaj 'Blekvoter'


U SAD je nagodbom, čiji su uslovi povjerljivi, okončana žestoka bitka koja se vodila pred sudom između advokata članova porodica četiri Amerikanca ubijena u zasjedi u Iraku 2004. godine i firme za obezbjeđenje "Blekvoter", za koju su radili.

Četvorica radnika "Blekvotera", koji je kasnije promenio ime u "Akademi", Vesli Batalona, Skot Helvenston, Majkl Tig i Džeri Zovko, bili su ranjeni, pretučeni i živi spaljeni u Faludži. Tijela dvojice njih su obješena na jedan most.

"Blekvoter" je optužen da je nesrećne radnike izložio visokom riziku i da im nije obezbijedio odgovarajuću zaštitu, a porodice žrtava su tužbom tražile da se sprovede javna istraga, podsjeća Bi-Bi-Si.

Džejson Helvenston, brat Skota Helvenstona, kaže da je došlo do zataškavanja.

"Okončanje sudskog postupka me nije nimalo iznenadilo. Od samog početka je bilo jasno da će slučaj biti zataškan", rekao je on.

Bivša supruga Skota Helvenstona, Patriša Irbi, kaže da novčana suma koju će njen sin i ćerka dobiti na ime odštete još nije utvrđena.

Portparol "Akademija" Džon Prokter nije želeo da komentariše slučaj zbog toga što su, kako je obrazložio, uslovi nagodbe povjerljivi.
XS
SM
MD
LG