Dostupni linkovi

Slovenija: Bivši direktor lista "Delo" izvršio samoubistvo


Danilo Slivnik, nekadašnji glavni urednik a jedno vrijeme i direktor vodećeg slovenačkog lista Delo, u petak je izvršio samoubistvo, a mediji iznose sumnje da je to učinio zbog pritiska pod kojim je bio nekoliko zadnjih dana, nakon otkrića da je možda povezan s ilegalnim poslovima i pranjem novca bračnog para uhapšenog prošle sedmice u Austriji.

Policija je, ne navodeći lične podatke, potvrdila da je u jednoj stambenoj zgradi u četvrti Bežigrad u Ljubljani pronađen mrtav muškarac, da smrt nije posljedica kaznenog djela i da nastavlja s prikupljanjem informacija i utvrđivanjem okolnosti smrti. Pozivajući se na neslužbene izvore, slovenački mediji su javili da se Slivnik (62) ubio pištoljem, u svom stanu.

Istaknuti novinar osamdesetih je godina bio dopisnik Dela iz Moskve, a kasnije komentator i glavni urednik vodećeg slovenskog dnevnog lista. Jedno je vrijeme vodio i upravu ove kompanije, a kasnije bio i osnivač privatnog političkog sedmičnika Mag.

Slivnik je 1992. izdao i knjigu 100 dana slovenskog osamostaljenja, a u medijima se često pojavljivao kao analitičar aktualnih političkih događaja.
XS
SM
MD
LG