Dostupni linkovi

Suprug Julije Timošenko dobio azil u Češkoj



Suprug bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, koja u domovini izdržava kaznu od sedam godina zatvora, Aleksandar Timošenko dobio je politički azil u Češkoj, koji je zatražio krajem 2011, potvdio je portparol češkog ministarstva unutrašnjih poslova Pavel Novak.

Evropska unija označila je suđenje Juliji Timošenko kao politički obračun sa opozicijom.

Timošenkova je u oktobru prošle godine osuđena na sedam godina zatvora za zlouputrebu službenog položaja prilikom ugovaranja isporuka i tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, a predstoje joj i suđenja zbog navodne pronevere državnog novca, korupcije i utaje poreza tokom 1990-tih.

Aleksandar Timošenko zajedno sa suprugom proveo je neko vreme u istražonom zatvoru upravo u vreme istrage poslovnih aktivnosti u ukrajinskoj energetici iz tog vremena, kada su se oboje vrlo brzo obogatili.

Češka je već kao pomoć ukrajinskoj opoziciji pre godinu dana odobrila azil ministru privrede u bivšoj vladi Julije Timošenko Bohdanu Danilišinu, na šta je Kijev reagovao proterivanjem dvojice čeških diplomata iz Kijeva, a Češka uzvratila proterivanjem ukrajinskih diplomata.
XS
SM
MD
LG