Dostupni linkovi

Josipović i Milanović večeras na liturgijiPredsednik i premijer Hrvatske Ivo Josipović i Zoran Milanović prisustvovaće večeras na Badnje veče pravoslavnoj liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u centru Zagreba.

"Ovo je jedinstven slučaj da predsednik i premijer dolaze na takav način jednoj nacionalnoj manjini i jednoj Crkvi. Hrvatska time u evropskim integracijama pokazuje nešto što je najpozitivnije i daje nam nadu da će se prevladati ova situacija i kriza u kojoj se nalazimo te da ćemo živeti u društvu međusobnog razumevanja i saradnje", rekao je danas mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije SPC Jovan Pavlović.

Kako je objavljeno na sajtu Večernjeg lista, mitropolit je istakao da je poseta hrvatskog predsednika i premijera bila neočekivana, ali dobrodošla i za svaku pohvalu.

Inače, to će biti prvi put da hrvatski predsednik i premijer zajedno prisustvuju jednoj pravoslavnoj liturgiji.

Na početku svog predsedničkog mandata učinio je to i bivši predsednik Stjepan
Mesić, podseća zagrebački dnevnik.

List ističe da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, koji ne kriju oduševljenje najavljenim dolaskom Milanovića i Josipovića, za dvojicu predsednika priredili iznenađenje.

Mitropolit Jovan Pavlović u česnicu je stavio zlatnik iz doba Francuske revolucije s petlom, koji danas mođe da simboliše Kukuriku koaliciju, koja je formirala vlast u Hrvatskoj, navodi Večernji list.

"Voleo bih da premijer Milanović prelomi pogaču i da u njegovom delu ostane taj zlatnik. Našao sam ga u svojoj riznici i potiče iz doba netom nakon Francuske revolucije", rekao je mitropolit Jovan Pavlović koji će večeras služiti liturgiju.
XS
SM
MD
LG