Dostupni linkovi

Kastro: Svet ide u ambis i zbog gasnih škriljacaBivši kubanski lider Fidel Kastro ocenio je da se svet "neumitno kreće ka ambisu" za šta je delimično okrivio otkriće i eksploataciju ogromnih rezervi gasnih škriljaca širom sveta, koji se smatraju glavnim izvorom energije za budućnost.

Kastro (85) je u četvrtak u svojoj redovnoj kolumni, objavljenoj u kubanskim medijima, kritikovao tehnologiju za eksploataciju škriljaca, koja podrazumeva korišćenje vode, peska i hemikalija kojima se razbija kamen kako bi se došlo do "zarobljenog" gasa.

Kritičari ove tehnologije smatraju da se njome kontaminiraju rezerve vode u zemlji, ali i da uzrokuje druge vrste problema, poput stvaranja velike količine štetnih gasova.

"Od značaja je da se napomene da se među brojnim hemijskim supstancama koje se koriste za vađenje gasa nalaze i benzen i toluen koji si užasno kancerogeni", naveo je Kastro i dodao da se ovo pitanje ne sme ignorisati.

Kastrova kolumna je prva koju je napisao od 13. novembra, a usledila je pošto se u ponedeljak na društvenoj mreži Tviter pojavila vest o njegovoj navodnoj smrti.
XS
SM
MD
LG