Dostupni linkovi

Joseph Kennedy III kandidat na izborima


Joseph Kennedy III, tužitelj u Massachusettsu i nećak bivšeg američkog predsjednika Johna Kennedyja, kandidirat će se na ovogodišnjim izborima s nadom da će oživjeti najslavniju američku političku dinastiju, objavili su u četvrtak mediji.

Joseph Kennedy III, unuk Roberta Kennedyja, ministra pravosuđa ubijenog 1968, priprema se za izbore 6. novembra, u nadi da će naslijediti demokratskog poslanika Barneya Franka, objavili su dnevni list Boston Globe i Rhode Island Public Radio.

Njegova pobjeda u predstavničkom domu obilježila bi povratak u politiku klana Kennedy, koji nije prisutan u javnom životu otkako je prošle godine otišao u penziju Patrick Kennedy, Edwardov sin.

Tridesetjednogodišnji Joseph Kennedy III je pomoćnik tužitelja u Middlesexu. Tečno govori španski, a diplomirao je na prestižnim univerzitetima Stanford i Harvard, navodi se u biografiji koju je objavio tužiteljev ured. Njegov otac Joseph P. Kennedy II bio je zastupnik u predstavničkom domu.

Nekoliko članova porodice Kennedy zauzimalo je visoke političke pozicije otkako je John F. Kennedy izabran 1946. godine za demokratskog predstavnika Massachusettsa, a zatim za američkog predsjednika 1961. On je ubijen u Dallasu 22. novembra 1963.
XS
SM
MD
LG