Dostupni linkovi

Matejić: Uskoro rešenje za Kosovo prihvatljivo za obe strane


Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić izjavio je će da će za Kosovo uskoro biti pronađena rešenja prihvatljiva za obe strane i pozvao političare u Srbiji da građanima saopšte sve troškove i koristi ulaska u EU i preuzmu odgovornost i rizik za svoj stav.

"Mislim da će se vrlo brižljivo pripremljenim koracima doći do rešenja koje će na kraju omogućiti da Srbi i Albanci i svi drugi narodi na Balkanu počnu da žive na pomalo skandinavski način", rekao je Matejić u intervjuu agenciji Beta.

Metejić je, povodom pada podrške javnog mnenja pristupanju Srbije EU, rekao da bi vlast trebalo da saopšti "o čemu se radi" jer će to otkloniti spekulacije, i dodao da bi vlast trebalo da ima veoma jasan stav, što ne podrazumeva samo saopštavanje tog stava, nego i preuzimanje odgovornosti i političkog rizika.

"Ako se opredelite za nešto što je istorijski jako važno, kao što je pristupanje EU, onda se toga morate držati, uključujući i ispunjenje zahteva evropskih integracija. Ako se pojavio zahtev koji nam ne prija, onda se trebalo mnogo ranije dogovoriti o mogućnosti da se o tome uopšte pregovara", rekao je Matejić.

On je naveo da, prema izjavama predstavnika vlada ključnih zemalja koje odlučuju o davanju statusa kandidata Srbiji, u koje se, međutim, kako je dodao, "ne može apsolutno pouzdati", izgleda neće biti zahteva koji će Srbiju staviti u "politički nezgodnu nacionalnu poziciju".

"Mislim da se do odluke u februaru ili martu (u EU) može lepo i sa obostranim dobicima ispregovarati kandidatura", rekao je predsednik Evrpskog pokreta.

On je naveo da se političke partije u Srbiji ponašaju kao "običan transmiter statistika" istraživanja javnog mnenja, pa ako je 40 odsto ispitanih protiv EU, onda će i partija biti 40 odsto protiv.

"To nije vođenje države, to je zadovoljavanje prepoznatih ukusa i političkih opredeljenja građana, često izmerenih nepouzdanim istraživanjima", rekao je Matejić.
XS
SM
MD
LG