Dostupni linkovi

Romniju i Santorumu po 25 odsto glasova u Ajovi



Mit Romni i Rik Santorum dobili su po 25 odsto glasova na izborima za kandidata Republikanska partije za izbor predsednika SAD u Ajovi, koje se smatra jednim od bitnijih u predsedničkoj trci. Posle 99 odsto prebrojanih glasova na republikanskom kokusu u Ajovi, na trećem mestu je teksaški kongresmen Ron Pol. Smatra se da je Romni postigao dobar rezultat, pošto Ajova sa pretežno konzervativnim stanovništvom ne spada u jača uporišta bivšeg guvernera liberalnog Masačusetsa.


Na republikanskom kokusu u Ajovi glasači su na praznom listu papira, pošto su saslušali poruke iz kampanje kandidata, zapisali za koga glasaju i ubaciti list u kutiju. U Ajovi postoji 1.784 jedinica na kojima se biraju delegati za okružne konvecije na kojima se dalje biraju delegati za stranačku konvenciju na nacionalnom nivou.

Romni se smatra najpoželjnijim kandidatom za suparnika Baraku Obami od osmorice republikanskih pretendenata na to mesto. U debatama republikanskih kandidata, preovladjivali su protivljenje povećanju poreza, zahtevi za smanjenje socijalnih izdataka i kritika Obamine reforme zdravstva.

Od spoljnopolitičkih tema najčešće je u žiži bio Izrael i kritika administracije u Vašingtonu zbog zahteva da se obustavi gradnja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Iako se u Ajovi bira samo oko jedan odsto delegata za nacionalnu konvenciju, ti izbori se smatraju ranim pokazateljem favorita u predsedničkoj trci. Posle glasanja u Ajovi, republikanski birači će sve do 26. juna birati medju osam kandidata u 50 saveznih država, a nominacija za predsedničke izbore biće konačno odredjena na republikanskoj nacionalnoj konvenciji 27. avgusta u gradu Tampa na Floridi.
XS
SM
MD
LG