Dostupni linkovi

SAD: Nastavićemo sa redovnim operacijama u Zalivu


Američki Pentagon saopštio je da će ratni brodovi SAD nastaviti redovne aktivnosti u Persijskom zalivu, pošto je ranije u utorak Iran upozorio Vašington da se drži podalje od tih strateških voda.

Sekretar za štampu Pentagona, Džordž Litl rekao je da američka ratna mornarica operiše u Zalivu u skladu sa međunarodnim pravom i da bi osigurala nesmetan protok pomorske trgovine.

Šef iranskog generalštaba upozorio je jutros američke nosače aviona da se ne vraćaju u Zaliv, pošto su pre nedelju dana jedan nosač aviona i još jedno američko plovilo napustili Persijski zaliv kroz Ormuški moreuz.

"Američko vojno prisustvo u Persijskom zalivu biće nastavljeno kao što je to bilo decenijama. To su redovne aktivnosti u skladu sa našom dugoročnom posvećenošću bezbednosti i stabilnosti u tom regionu", rekao je Litl u saopštenju.

"Niko u ovoj vladi ne traži sukob zbog Ormuškog moreuza. Važno je da se snizi temperatura", poručio je Litl. On je ponovio da zatvaranje tog moreuza neće biti tolerisano, ali nije izneo više detalja o tome.

Iran je u utorak okončao prošlog meseca započete pomorske vojne vežbe nedaleko od Ormuškog moreuza, kroz koji prolazi šestina svetske nafte.
XS
SM
MD
LG