Dostupni linkovi

Moguće napuštanje evra ako Atina ne dobije novu pomoć


Grčka vlada je u utorak upozorila da će zemlja morati da se odrekne evra ukoliko ne uspe da finalizira drugi međunarodni paket pomoći od 130 milijardi evra, odobren u načelu krajem oktobra 2011.

Portparol Vlade Pandelis Kapsis je rekao da će pregovori sa međunarodnim kreditorima u naredna tri-četiri meseca "odrediti sve", uključujući i to da li će Grčka izbeći bankrotstvo.

Grčka od maja 2010. opstaje uz pomoć zajma od 110 milijardi evra od Međunarodnog monetarnog fonda i EU, a u oktobru 2011, zemlje evro zone odobrile su joj još jedan paket pomoći od 130 milijardi evra.

Taj drugi paket pomoći, koji podrazumeva i da privatni kreditori - banke otpišu Grčkoj dug od 100 milijardi evra još nije finaliziran.

"Taj čuveni sporazum o zajmu mora da bude potpisan, inače ćemo ostati van tržišta, van evra i stvari će se pogoršati", rekao je Kapsis za privatnu televiziju Skai TV.

Više detalja će se znati krajem ovog meseca, posle razgovora sa kreditorima iz EU, Evropske centralne banke i MMF, koji će utvrditi da li će Atina dobiti sledeću tranšu pomoći.
XS
SM
MD
LG