Dostupni linkovi

Do Dubrovnika kroz BiH: Umjesto Pelješkog mosta moguća autocesta


Ilustracija
Ilustracija
Sve je jasnije da hrvatske vlasti odustaju od skupog i neracionalnog projekta Pelješkog mosta i umjesto toga razmatraju mogućnost kopnenog povezivanja Ploča i Dubrovnika auto-cestom koja bi nekoliko kilometara išla i teritorijem Bosne i Hercegovine iza Neuma.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić vjeruje da bi se dio sredstava mogao povući i od Europske unije, ako se projekt stavi u kontekst priprema za šengenski režim.

Nova hrvatska politička garnitura odustaje od ideje da se Dubrovnik sa ostatkom Hrvatske poveže preko Pelješkog mosta, i krenut će u dogovore sa bosansko-hercegovačkom stranom o povezivanju s Dubrovnikom auto-cestom, koja bi dijelom išla i teritorijem Bosne i Hercegovine. To je u razgovoru za jedan hrvatski dnevnik potvrdio premijer Zoran Milanović, a to je samo kontinuitet njegovih istupa tijekom izborne kampanje.

„Ono što je potrebno jest povezivanje auto-cestom, odnosno modernom cestom koja će produžiti od Ploča preko doline Neretve, preko teritorija Bosne i Hercegovine i južne županije negdje u dubrovačko primorje“, kaže Milanović.
Bevanda: Mislim da je interes i Hrvatske i Bosne i Hercegovine u svemu ovom jednoznačan, jer to su susjedne države povezane tako velikom i dugom granicom, a sem toga – tržišno trebamo jedni drugima.

Mandatar za predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je za hrvatsku javnu televiziju kako načelno podupire takvu ideju i da se nada skorom susretu sa Milanovićem.

„Mislim da je interes i Hrvatske i Bosne i Hercegovine u svemu ovom jednoznačan, jer to su susjedne države povezane tako velikom i dugom granicom, a sem toga – tržišno trebamo jedni drugima“, istaknuo je Bevanda.

I dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pozdravlja odustajanje od gradnje pelješkog mosta i priklanjanje ovoj bržoj, efikasnijoj i racionalnijoj opciji, koja bi pet i po kilometara zalazila na teritorij susjedne države, i čija bi izgradnja bila dovršena u mandatu ove Vlade.

„Prema razgovorima sa premijerom i zamjenikom premijera, tih tridesetak kilometara je moguće napraviti za otprilike 3 godine. Drago mi je da gospodin Bevanda to podržava, a moram reći da ga podržava i načelnik općine Neum, ali jednako tako i brojni političari iz Bosne i Hercegovine s kojima razgovaramo i ovih dana, kako sa hrvatske, tako i sa bošnjačke strane“, kazao je Vlahušić.

Pusić: Jedini logični pravac

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je na pitanje RSE kazala kako je koridor preko BiH do Dubrovnika – jedini logični pravac!
Vesna Pusić odgovara na pitanje novinara RSE Enisa Zebića, 3. siječanj 2012.
Vesna Pusić odgovara na pitanje novinara RSE Enisa Zebića, 3. siječanj 2012.

„U tom slučaju trebalo bi i sa europskom stranom dogovoriti da se prihvati činjenica da to bude zatvoreni koridor koji će imati dva izlaza koji će ujedno biti i granični prijelazi, dakle da izlazi s auto-ceste dok je na teritoriju Bosne i Hercegovine budu i granični prijelazi i u tom slučaju treba vidjeti je li to moguće tretirati kao eksteritorijalni dio, zbog olakšavanja prijevoza i carinskih uvjeta, dakle svega onoga što Europska unija od svojih članica zahtijeva – to bi svakako olakšalo tu situaciju“, kaže Pusić.

Govoreći o mogućnosti financiranja ovog projekta i iz europskih fondova, ministrica je podsjetila da je Hrvatska po kilometraži auto-cesta u europskom vrhu, ali po kilometraži željezničkih pruga na europskom dnu, pa bi novac za pruge uz pristojan projekt gotovo sigurno bio dobijen.

„Ali za auto ceste je malo teže! To treba dobro pripremiti – ako je u okviru ispunjavanja preduvjeta za Schengen, onda imamo posebne fondove za prilagodbu Schengenu, i u tom slučaju bi onda nešto od toga mogli koristiti i za ovaj pravac kroz Bosnu i Hercegovinu“, kazala je ona.

Kopneno povezivanje mnogo je realnije nego Pelješki most, u pripreme za čiju izgradnju je HDZ-ova vlada bila utrošila do sada 200 milijuna kuna, kaže gradonačelnik Vlahušić.

„Ukoliko godišnje trošite 50 milijuna kuna, koliko je HDZ trošio u protekle 4 godine, a za most vam treba 4 milijarde kuna, tada je stvarno iluzija da ćete za 80 godina po 50 milijuna kuna napraviti taj most. Nama u Dubrovniku treba cesta koja će na s povezati s maticom domovinom u mandatu ove Vlade“, kaže Vlahušić.

Istaknuti hrvatski prometni stručnjak Ivan Dadić za RSE kaže kako pripremne radove za most na Pelješcu i na kopnu treba još ovog ljeta iskoristiti za izgradnju dviju trajektnih luka koje bi poboljšale vezu kopna s Pelješcem, Korčulom i Dubrovnikom.

„Za ova dva trajektna pristaništa radovi su već dobrim dijelom napravljeni – postoje pristupne ceste koje još nisu asfaltirane, treba sve to osmisliti i doraditi i – pustiti u promet čim prije!“ izjavio je Dadić.

Time bi se, naglašava doktor Dadić, omogućilo razgovore o prolasku auto-ceste kroz koridor iznad Neuma u opuštenoj atmosferi.

„Treba raditi auto-cestu s Bosnom i Hercegovinom, dogovarati bez pritisaka, a ne kao što smo radili most – mi povećamo visinu mosta za 5 metara, Bosanci dodaju još 5 metara, pa – nikad na zelenu granu! Jer tu se onda međusobno uvjetovalo – oni nama uvjetuju visinu mosta da bi nešto dobili u luci Ploče, i tako dalje... S druge strane - kada uđemo u Europsku uniju, to su sve beznačajna pitanja“, ocjenjuje on.
XS
SM
MD
LG