Dostupni linkovi

Ivanov: Treba biti ponosan na GligorovaPredsednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov je na komemorativnoj sednici održanoj u Sobranju pozvao građane da budu ponosni na danas sahranjenog presednika Kiru Gligorova onako kako su ponosni na svoje druge istorijske velikane.

"Zajednička država se raspadala - negde kravavo, a kod nas, u Makedoniji, proces sticanja nezavisnosti se odvijao mirno. Zasluga za to je Kire Gligorova koji je bio netipičan lider. On je u vreme kada je Makedonija bila blokirana i ignorisana, strpljivo i pažljivo probijao put ka međunarodnom priznavanju zemje", istakao je Ivanov.

Danas je u Makedoniji dan žalosti, a u spomen i u znak poštovanja prvog predsednika nezavisne Makedonije, građani se upisuju u knjige žalosti otvorene kod presedničke Vile "Vodno" i u Socijaldemokratskom savezu Makedonije.

Gligorov je sahranjen danas u 13 sati u Aleji Velikana na skopskom groblju Butel, u prisustvu porodice, bez visokih državnih i vojnih počasti što je bila njegova poslednja želja.

Umro je u nedelju u 94-oj godini.
XS
SM
MD
LG