Dostupni linkovi

Tužilac. Mubarak vladao kao tiranin



Glavni tužilac na suđenju Hosniju Mubaraku optužio je danas svrgnutog egipatskog predsednika da je uspostavio "vladavinu tiranina" i da je posvetio poslednjih deset godina, od svojih tri decenije na vlasti, da osigura kako bi ga nasledio sin.

Optužbe tužioca Mustafe Suleimanija iznete su prvog dana trodnevnog iznošenja optužbi protiv Mubaraka i 10 drugih optuženih, uključujući njegova dva sina i šefa bezbednosti i bliskog saradnika koji je u begu.

Suđenje Mubaraku je počelo 3. augusta, ali je odgađano iz proceduralnih razloga i zahteva odbrane da se zameni glavni sudija Ahmed Rifat.

Mubarak je optužen za saučesništvo u ubijanju više od 800 ljudi tokom obračuna policije i vojske s demonstrantima i pobunjenim narodom, koji su i doveli do njegovog odlaska s vlasti 11. februara prošle godine.

Na istom sudenju njegovi sinovi Alaa i jedno vreme navodni naslednik Gamal, optuženi su za korupciju. Okrenut leđima kavezu u kome su bili optuženi, tužilac Suleiman je iznio oštre kritike Mubarakove vladavine, nazivajući 83-godišnjeg bivšeg predsednika korumpiranim čovekom čija će želja za vlašću večno pomračivati njegovo delo,

"On je zaslužio poniženje koje je doživeo da od predsedničke palate završi u kavezu za optužene, kao i najstrožiju kaznu", rekao je Sulejmani.

Mubarak bi mogao biti osuđen na smrtnu kaznu zbog saučesništva u ubijanju demonstranata.

Kao i na ranija ročišta, 83-godišnji Mubarak do sudnice je dovezen
kolima hitne pomoći.

Suđenje koje je počelo 3. avgusta, nastavljeno je 28. decembra posle tromesečne pauze zbog bolesti optuženog.

Mubarak je od tada u pritvoru u vojnoj bolnici u predgrađu Kaira.
XS
SM
MD
LG