Dostupni linkovi

Udruženje izbeglica: Srbija da ne povlači kontratužbu protiv Hrvatske


Udruženja izbeglica zatražila su od Vlade Srbije da ne povuče kontratužbu za genocid protiv Hrvatske, ocenivši da to neće doprineti rešavanju otvorenih pitanja između dve države, uspostavljanju prijateljskih odnosa i stvarnom pomirenju između srpskog i hrvatskog naroda.

"U slučaju da Vlada Srbije donese odluku o povlačenju kontratužbe to će značiti nastavak politike popuštanja i lažnog pomirenja preko leđa izbeglih i prognanih Srba koji su oštećena strana", saopštila je Koalicija udruženja izbeglica.

Koalicija smatra prihvatljivim povlačenje tužbe Hrvatske i kontratužbe Srbije jedino u slučaju ako Hrvatska sa Srbijom otvori suštinski dijalog s ciljem pronalaženja sveobuhvatnog, pravičnog i trajnog rešenja brojnih problema izbeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih građana.

Kako se navodi u saopštenju, temelj tog dijaloga morao bi da bude Aneks Sporazuma o sukcesiji u kome se jasno navodi da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine, a svi ugovori sklopljeni za vreme rata pod pritiscima i pretnjama biće ništavni.

Srbija i Hrvatska bi, kako je navedeno, morale da razgovaraju o povratku oduzete imovine i stečenih prava, uspostavi istih standarda u suđenjima za ratne zločine, rešavanju pitanja nestalih lica, naknadi štete za uništenu imovinu, obeležavanju mesta stradanja Srba, davanju materijalne i moralne satisfakcije porodicama žrtava, obnovu spomenika i javnih objekata koji su srušeni za vreme rata.
XS
SM
MD
LG