Dostupni linkovi

Mađarska: Protest zbog izmena ustava


Pristalice opozicionih mađarskih stranaka i aktivisti nevladinih organizacija okupili su se u ponedeljak uveče u centru Budimpešte kako bi protestovali zbog novih ustavnih odbredbi koje, kako tvrde, daju mnogo veća ovlašćenja vladi.

Protestni skup održan je ispred zgrade Državne opere, gde će mađarski državni funkcioneri prisustvovati gala proslavi povodom usvajanja novog ustava.

Demonstranti tvrde da se usvojenim izmenama pojačava politička kontrola nad pravosuđem, centralnom bankom, verskim zajednicama i medijima.

Novi ustav stupio je na snagu u nedelju, a iz Fidesa tvrde da je njime završena potpuna transformacija iz komunističkog u demokratsko društvo koja je počela 1989. godine.

Među primedbama koje iznose nevladine organizacije je i uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža krivična dela, bez mogućnosti pomilovanja. Ustavom je zaštićeno i pravo na život fetusa od trenutka začeća, što se nevladin sektor vidi kao stvaranje pravnog osnova za zabranu abortusa.

Neke od poslednjih poteza mađarske vlade nedavno su kritikovale Evropska unija i SAD, kao i pojedine međunarodne organizacije.
XS
SM
MD
LG