Dostupni linkovi

Državnici iz regiona uputili saučešće Makedoniji


Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je saučešće makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu povodom smrti prvog predsednika samostalne Republike Makedonije Kire Gligorova.

"Vama i građanima Makedonije izražavam najdublje saučešće povodom smrti prvog predsednika Republike Makedonije Kire Gligorova", navodi se u telegramu.

Hrvatski državni takođe je izrazio saučešće zvaničnicima Makedonije.

"Ime predsednika Gligorova ostaje trajno zapamćeno po njegovoj ustrajnoj borbi za prava čoveka, slobodu i demokratiju", napisao je hrvatski predsednik Ivo Josipović u poruci koju je uputio Ivanovu.

"Odlazak ovog istaknutog državnika i velikog prijatelja Republike Hrvatske veliki gubitak za vašu zemlju, naš region i celu Evropu", naveo je Josipović.

Crnogorski premijer Igor Lukšić u telegramu saučešća je naveo da je Gligorov na ličnom primeru pokazao kako na miran i demokratski način stvarati i voditi zemlju.

„Pored zasluga koje je ostvario za svoj narod, Gligorov će ostati upamćen i kao državnik koji je pomirio razlike i dao nemerljiv doprinos uspostavljanju i očuvanju stabilnosti celog regiona”, navodi se u telegramu.

Kiro Gligorov umro je u nedelju uveče u Skoplju. Za predsednika Makedonije izabran je 1991, a posle raspada Jugoslavije biran je za predsednika Makedonije u dva mandata. Tu funkciju je napustio 19. novembra 1999.
XS
SM
MD
LG